Wat is fitness?

De term fitness is feitelijk een term voor meerdere lichamelijke activiteiten die zorgen voor een fit lichaam. Dat maakt fitness dus een verzamelterm. De meeste mensen zijn het er over eens dat fitness uit twee componenten bestaat namelijk ‘krachttraining’ en ‘cardio’.

Krachttraining

Krachttraining kan je omschrijven als het uitvoeren van fitness oefeningen die de spieren prikkelen. Krachttraining is vaak ook een anaerobe training dit komt omdat er gebruikt wordt gemaakt van fitness oefeningen waarbij je korte en explosieve bewegingen maakt. Je spieren maken bij deze oefeningen geen gebruik van zuurstof. Je kan krachttraining uitoefenen door te trainen met verschillende fitness apparaten of met losse gewichten. Ook kun je spiermassa aanzetten door alleen je eigen lichaamsgewicht te gebruiken met oefeningen zoals push-ups en sit-ups.

Hoe komt het dat je spieren groter worden?

Tijdens een krachttraining sessie zorg je er eigenlijk voor dat je spieren beschadigd raken. Dit klinkt misschien verkeerd, maar het is erg goed. Als jij je spieren hard genoeg traint ontstaan er kleine scheurtjes in de vezels binnen in de spieren. Na de training zal het lichaam er alles aan doen om deze scheurtjes te herstellen en op te vullen, dit doet de spier voor het geval dat de spier weer zo’n zware klap te verduren krijgt . Dit herstel voel je zelf vaak als spierpijn de volgende dag. Als je je spieren blijft prikkelen door steeds zwaarder te trainen of met meer volume te trainen zullen je spieren blijven groeien. En zo zet je dus spiermassa aan. Let op: voeding is erg belangrijk bij het aanzetten van spiermassa. Zo heeft je lichaam genoeg eiwit nodig om de spieren goed te laten herstellen. Als je voedingsschema niet op orde is zal er weinig aan je lichaam veranderen! Lees meer over krachttraining op de website schemaatje.

Cardio

De cardiotraining is voornamelijk gericht op het verbeteren van de conditie. Maar cardio kan ook zorgen voor een verbetering van de coördinatie, lenigheid en de snelheid. Als men het over cardio heeft gaat het vaak over apparaten zoals de loopband en crosstrainer. Maar ook hardlopen, voetballen of tennissen kan je aanschouwen als cardio. Je verbetert immers je conditie met deze sporten.

Beginnen met fitness

Veel mensen denken dat krachttraining alleen iets is voor mannen. Vooral vrouwen zijn bang dat zij erg gespierd worden als zij beginnen met de sport. Dat is gelukkig niet waar want vrouwen ontbreekt het aan grote hoeveelheden mannelijke hormonen die nodig zijn om de veel spiermassa op te kunnen bouwen. Naast erg hard werken in de sportschool dat het vergt is het biologisch gezien dus ook een stuk moeilijker voor vrouwen om snel spieren op te bouwen. Je hoeft als vrouw dus niet te vrezen om te transformeren in een professionele bodybuilder.

De meeste mensen die net zijn begonnen met krachttraining gaan naar de sportschool en trainen voornamelijk de spiergroepen die zij leuk vinden. Ook hiermee kan je resultaten behalen, maar dit houd je moeilijk vol en kan zorgen voor onevenwichtigheden in het lichaam. Het is veel beter om een fitness schema te volgen om zo de resultaten in de sportschool te optimaliseren.