Wat is een combisteamer en wat kan je er mee?

Vandaag de dag stellen veel mensen die actief zijn in de horeca zich wel eens de vraag hoe ze het al die jaren hebben kunnen doen zonder combisteamer. Het moet dan ook inderdaad gezegd dat dit apparaat niet meer weg te denken is uit professionele keukens. Gerechten welke worden bereid met stoom staan er dan ook om bekend heel wat interessante voordelen te bevatten. Niet alleen slagen ze er in om beduidend langer hun geur, kleur en smaak te behouden, daarnaast is het ook veel gezonder dan andere bereidingsvormen. Of jij nu eigenaar bent van een toprestaurant, een zorginstelling of je een grootkeuken runt, in al deze verschillende gevallen mag een combisteamer eigenlijk nooit ontbreken!

               Wat is een combisteamer precies?

De kans is bijzonder groot dat je wel al eens eerder hebt gehoord over de combisteamer. Toch is het voor veel mensen wel degelijk nog niet helemaal duidelijk wat dit nu precies is. Het betreft hier eigenlijk een apparaat welke etenswaren kan bereiden met behulp van stoom. Veel mensen zijn traditioneel gezien gewend om hun maaltijden te verwarmen met behulp van een oven of een fornuis. Echter hebben verschillende onderzoeken die door de jaren heen zijn uitgevoerd aangetoond dat koken met stoom heel wat gezonder is. Dit geldt niet in het minst omwille van het feit dat bij het koken van maaltijden met stoom de ingrediënten hun nutritionele waarde zo optimaal mogelijk weten te behouden.

 

Van stoom is naast bovenstaande bekend dat het uiteraard zeer heet is. Dit zorgt ervoor dat de bereidingstijd van de maaltijden aanzienlijk kunnen worden ingekort wanneer er gebruik wordt gemaakt van een combisteamer. Binnen een zeer kort tijdsbestek bereiken uw maaltijden reeds de gewenste temperatuur. Op hetzelfde ogenblik wordt ervoor gezorgd dat met name de vitaminen niet verloren zullen gaan. Ook dit is het gevolg van de zeer korte verwarmingsperiode. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, met een combisteamer kan je in de praktijk werkelijk alle kanten op. Ook dit maakt ze uiteraard alleen maar extra interessant.

               De ongelooflijke veelzijdigheid van een combisteamer

In de horecasector is efficiëntie van cruciaal belang. Het is mede omwille van deze reden dat de combisteamer eigenlijk in heel wat verschillende keukens niet meer kan en mag ontbreken. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat dit apparaat eigenlijk een combinatie is van een oven en een stoomoven. Dit zorgt ervoor dat je er een ruim aanbod aan verschillende gerechten mee kan realiseren. Bovendien is het zo dat het mogelijk is om met een combisteamer aanzienlijke hoeveelheden eten klaar te maken. Dit schept meteen ook de nodige perspectieven voor mensen die bijvoorbeeld over een groot restaurant beschikken.

 

Bij het aanschouwen van een combisteamer zal je kunnen vaststellen dat deze eigenlijk over de uitstraling van een gewone oven beschikt. Het is echter pas wanneer je verder gaat kijken dat dit apparaat zijn troeven op tafel gooit. Een belangrijk voordeel van een combisteamer is ook terug te vinden in de eenvoudige werking. Het enige wat je eigenlijk moet doen is aangeven wat de gewenste temperatuur is, hoe lang de kooktijd moet bedragen en uiteraard hoeveel stoom er moet worden geproduceerd. Op basis van deze gegevens gaat de combisteamer voor jou aan de slag. Eenvoudiger kan haast niet!

               Welke type van combisteamer kiezen voor in je keuken?

Bij het bekijken van het aanbod met combisteamers op de markt zal je kunnen vaststellen dat het ene exemplaar het andere niet is, integendeel. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een combisteamer welke werkt op gas, maar kunt u even goed ook kiezen voor een exemplaar op elektriciteit. Welke van deze verschillende opties voor jou nu precies de beste keuze is, is altijd afhankelijk van de mate waarin je de combisteamer gaat gebruiken. Bij intensief gebruik is het eigenlijk voornamelijk interessant om te kiezen voor een combisteamer die werkt op gas. Een elektrische combisteamer staat er namelijk om bekend behoorlijk wat energie te kunnen verbruiken. Dat zorgt ervoor dat de kosten eigenlijk in de praktijk redelijk stevig kunnen oplopen. Voor beide types van combisteamers geldt wel dat het in de praktijk mogelijk is om een temperatuur in te stellen van tussen de 70 & 100 graden.

               Alle voordelen van een combisteamer op een rijtje

De informatie welke je hierboven reeds hebt gelezen heeft zonder twijfel reeds duidelijk gemaakt dat er aan het gebruik van een combisteamer behoorlijk wat interessante voordelen zijn verbonden. De populariteit waar dit type van toestel tegenwoordig op kan rekenen komt dan ook zeker niet uit de lucht vallen, integendeel. Ben jij ook benieuwd naar de verschillende voordelen waar je bij het gebruik van een combisteamer op kan rekenen? Je kan ze meteen allemaal ontdekken door middel van het hieronder terug te vinden overzicht.

 

  1. De zogenaamde nutriënten blijven op meest optimale wijze behouden;
  2. Er worden verse gerechten gerealiseerd met een mooie consistentie;
  3. Je bent altijd verzekerd van een zo snel mogelijke kooktijd;
  4. De temperatuur kan zeer precies worden ingesteld;
  5. Er wordt relatief weinig plaats mee ingenomen in de keuken;

 

In het bijzonder dit laatste voordeel is toch een extra mooie om rekening mee te houden. In menig aantal horecakeukens is het namelijk van cruciaal belang om alle beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. De veelzijdigheid en efficiëntie van een combisteamer zorgt ervoor dat ze dan ook in elk type horecakeuken een belangrijke meerwaarde kan realiseren. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, het kopen van een combisteamer is in de praktijk eigenlijk voor elke horeca-omgeving het overwegen meer dan waard.

               Hoeveel kost een combisteamer?

De kostprijs die is verbonden aan het kopen van een combisteamer is in de praktijk altijd afhankelijk van verschillende factoren. Niet alleen moet er worden gekeken naar het type combisteamer (werkt ze op gas of elektriciteit?), wat bovendien ook te denken over de capaciteit waarover ze beschikt? Het enorme aanbod aan verschillende combisteamers die op de markt zijn terug te vinden heeft er in de praktijk voor gezorgd dat er een zeer groot verschil in kostprijs is ontstaan. Dit betekent concreet dat bijvoorbeeld een kleine combisteamer reeds verkrijgbaar is voor een prijskaartje van rond de 500 euro. Voor een groter en professioneler model ligt de aankoopprijs ergens tegen de 2.000 euro. Het vergt dus best een investering, maar éénmaal je gebruik hebt gemaakt van een combisteamer wil je niets anders meer!