Het Vasten Dieet / 5:2 Dieet

Hoe is het Vasten Dieet ontstaan?

Aan de andere kant van de Noordzee is zo’n beetje iedereen in de ban van het dieet van BBC dokter Michael Mosley. Voor de populair wetenschappelijke docuserie Horizon ging hij op zoek naar het ideale dieet om ziekte op afstand te houden en verouderingsprocessen te remmen.Hij bezocht de beste onderzoekerscentra en speelde zelf voor proefkonijn. Al bij het eerste medische onderzoek werd pijnlijk duidelijk dat Mosley ondanks zijn slanke postuur allerminst gezond was. Zijn bloedsuikerspiegel en bloeddruk waren te hoog en hij was een uitgesproken tofi: thin outside, fat inside. Mosley had veel vet rond de organen in zijn buik, een patroon dat bij iedereen naderend gezondheids leed voorspelt.

Waarom het Vasten Dieet?

Als je niets doet, hobbel je rustig door op het pad naar een leven met chronische ziekte, een pillendoos en andere beperkingen, vertelde een onderzoeker hem recht voor zijn raap, als collega’s onder elkaar.
Dat was een onverwacht horrorscenario voor Mosley, want hij dacht dat hij heel gezond leefde.
Hij volgde een bijna vegetarisch mediterraan dieet met volle graanproducten, vrijwel uitsluitend meervoudig onverzadigde vetten en hij was bovendien een fanatiek hardloper.
Professor Valter Longo van het Longevity Institute van de universiteit van Californië liet hem muizen zien die super slank zijn en twee keer zo lang leven als gewone muizen.
Deze muizen maken heel weinig IGF-1 aan, een groeifactor die we nodig hebben,
maar die ook bijdraagt aan het ontstaan van overgewicht, kanker, diabetes en hart-en vaatziekten.
Mosley had onder meer een erg hoge IGF-1 spiegel.
Valter Longo vertelde hem dat er slechts één manier is om die waarde omlaag te krijgen:

  • calorierestrictie (dagelijks 30 procent minder eten dan je lust) en periodiek vasten.

Na nog diverse andere wetenschappers te hebben geconsuleerd, besloot de BBC dokter een nog niet eerder op mensen uitgeprobeerde methode.
Vijf dagen eten waarop je eet als altijd en twee dagen met twee kleine maaltijden van in totaal 600 kcal.
Dat kwam voor Mosley neer op een ontbijt van twee roereieren met een plak ham
en een avondmaal van een stukje gegrilde vis en een schaal groenten.

De resultaten van het Vasten Dieet

“I was completely blown away”, zegt de arts in de documentaire.
“Weinig eten met het vooruitzicht dat je de volgende dag weer alles mag eten, is absoluut niet moeilijk.
Je krijgt hongeraanvalletjes, maar die verdwijnen weer, merkwaardig genoeg vooral als je even iets lichamelijks gaat doen.
En het beetje dat je mag eten, smaakt verrukkelijk, wat het ook is.
Zes weken nadat ik met dit programma begon, was mijn vetpercentage al gezakt van een ongezonde 30 procent naar een prachtige 17 procent.
Het gevaarlijke vet in mijn buik was weg.
Mijn hoge bloeddruk was weer laag.
En bovendien was mijn bijna diabetische bloedsuikerspiegel weer normaal, evenals mijn verhoogde cholesterol, waarvoor ik medicijnen moest slikken.
Of er ook nadelen aan kleven?
Mijn vrouw vind dat ik wel erg veel energie heb, haha.
En o ja, Ik heb zes nieuwe broeken moeten kopen.
Alleen al daarom stop ik hier nooit meer mee”.

Vitadis