Het Koolhydraatarm Dieet

Het Koolhydraten Dieet / Koolhydraatarm Dieet

Dit dieet is  bekend als; koolhydraat dieet, koolhydraten dieet, koolhydraatarm dieet, nul-koolhydraten dieet en koolhydraat vrije dieet. Ondanks de vele namen zijn alle bovengenoemde diëten hetzelfde. Ze zijn namelijk op één voedingsstof gericht, je raadt het al.., koolhydraten.

Wat zijn koolhydraten?

Belangrijk is om eerst te weten wat koolhydraten precies zijn. Koolhydraten zijn belangrijke voedingsstoffen voor jouw lichaam, ze functioneren naast vetten en eiwitten als energiebron. Koolhydraten zijn onder andere belangrijk voor de hersenen en rode bloedcellen.

Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd, deze suikers zijn vaak afkomstig van suikerbieten en rietsuiker. Vervolgens worden deze suikers verwerkt en toegevoegd aan producten om voor een zoete smaak te zorgen. Ook in fruit zijn veel koolhydraten te vinden, bijvoorbeeld in een: banaan, appel, peer of perzik. In vrijwel elk product, van snoep tot brood, zitten koolhydraten.

Het risico van te veel koolhydraten

Te veel van een bepaalde voedingsstof is nooit goed, bij koolhydraten is dat helemaal het geval. Wanneer iemand glucose(koolhydraten) binnen krijgt word er maar een bepaalde hoeveelheid opgeslagen in het lichaam. De overige glucose word direct gebruikt om energie te verbranden. Het nadeel hiervan is dat overige energie gevende voedingsstoffen zoals vetten door het lichaam worden opgeslagen als reserve. Ook heb je een verhoogde kans op Diabetes type 2 wanneer je te veel koolhydraten binnen krijgt.

Wat kan het koolhydraatarm dieet betekenen?

De naam spreekt voor zich, bij het koolhydraatarm dieet let je op de koolhydraten die je binnen krijgt.  Dit is dan ook gelijk het grootste struikelblok, het koolhydraatarm dieet is voor de meeste mensen te losjes.

De voordelen en nadelen van het koolhydraatarm dieet

[checklist]

  • Je kan het dieet zelf samenstellen, zolang de producten maar koolhydraat arm zijn.
  • Koolhydraten vermijden is goed voor je algehele gezondheid.

[/checklist]

[badlist]

  • Er zijn geen vaste richtlijnen, veel mensen houden het dieet niet lang vol.
  • Het is een langzaam proces, wanneer je snel wilt afvallen is het koolhydraatarm dieet niksvoor jou.

[/badlist]

 

 

Vitadis