Het Crash dieet

Wat is een crash dieet?

Mensen die snel wat extra kilo’s kwijt willen raken schakelen vaak de hulp in van een crash dieet. Een dergelijk dieet belooft vaak dat je bijvoorbeeld vijf kilo’s in vijf dagen kwijt zult raken door het eten van repen en salades en het drinken van shakes en sapjes. Dergelijke diëten zijn erg populair omdat ze vaak het beloofde effect hebben. Door het toedienen van weinig calorieën zal je lichaam in een staat van ondervoeding raken waardoor het de lichaamseigen brandstof aan zal spreken. Hierdoor zal je snel van die extra kilo’s af komen. Helaas hebben dergelijke diëten vaak als nadeel dat het erg saai is, omdat je alleen maar sapjes en repen mag eten, en daardoor weinig variatie in je eetpatroon hebt. Er zijn verschillende soorten crash diëten die ongeveer vergelijkbaar werken, deze zijn onder andere:

Natuurlijk zijn er nog veel meer diëten die op hetzelfde principe gestoeld zijn maar dit zijn de meest bekende. Een crash dieet volgen is niet altijd eenvoudig. Het is vaak lastig vol te houden omdat je, zeker in het begin, vaak moet wennen aan de kleine hoeveelheden voedsel die je tot je neemt en dat je vaak met een hongergevoel naar bed gaat.

Voordelen en nadelen van een crash dieet

Voordelen:

[checklist]

  • Het werkt: je valt snel een paar kilo’s af

[/checklist]

Nadelen:

[badlist]

  • Je brengt je lichaam in een staat van ondervoeding. Normaal gesproken heeft een volwassen persoon ongeveer tussen de 2000 en 2500 calorieën nodig om te leven. Een crash dieet haalt de 1000 vaak niet eens
  • Het bevat niet alle essentiële voedingsstoffen.
  • Je metabolisme raakt in de war doordat het wordt gedwongen om spiermassa om te zetten in energie, in plaats van vetten. Stoppen met het dieet veroorzaakt een directe toename in lichaamsgewicht.

[/badlist]

Vitadis