Eiwitrijk voedsel voor een gezonde voeding

Wat is eiwitrijk voedsel

Als je gezond en gevarieerd wilt eten, dan is het belangrijk om te weten wat voor soort voedsel je tot je moet nemen, en wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten voedsel. Over het algemeen kan je een onderscheid maken tussen koolhydraatrijk voedsel, zoals brood, granen, rijst en pasta, vetrijk voedsel, zoals bepaalde soorten vlees en vis, en eiwitrijk voedsel. Natuurlijk hebben al deze verschillende soorten voedsel verschillende eigenschappen en kunnen ze voor verschillende doeleinden worden ingezet. Eiwitrijk voedsel is bijvoorbeeld erg populair bij verschillende soorten diëten omdat het voor het lichaam meer energie kost om het om te zetten in suikers die gebruikt kunnen worden voor de verbranding en het opwekken van energie. Voorbeelden van voedsel dat tot deze categorie behoort zijn:

  • Alle soorten vlees
  • Eieren
  • Melkproducten zoals melk, yoghurt en kaas
  • Vis
  • Schaaldieren
  • Noten

Naast eiwitten bevatten deze producten ook veel noodzakelijke vetten, mineralen en vitamines, wat één van de belangrijkste redenen is om ze in te zetten als basisvoedsel voor de meeste diëten. Daarnaast worden deze producten al door veel mensen standaard gegeten, wat ze erg populair maakt als vervanging van producten die bijvoorbeeld veel koolhydraten en vetten bevatten.

Is eiwitrijk voedsel gezond?

Alles is gezond met mate, maar voedsel dat veel eiwitten bevat is vaak wat gezonder dan voedsel dat bijvoorbeeld veel koolhydraten en vetten bevat. Groente en fruit daargelaten, is voedsel dat voornamelijk veel eiwitten bevat erg gezond om te eten. Daarnaast heeft je lichaam ook de proteïne nodig voor bijvoorbeeld de opbouw van spieren. Het wordt vaak aangeraden aan sporters om veel eiwitten te eten als ze bezig zijn met het opbouwen van spiermassa. Wie kan zich niet de film Rocky herinneren waarin de boxheld elke ochtend vier rauw eieren naar binnen werkt? Eiwitten zijn dan ook belangrijk voor een gebalanceerde voeding.

Vitadis

Artikel over het eiwitdieet