De waarheid over koolhydraatarm

Heb jij ook koolhydraatarme koorts en geef je koolhydraten op om af te vallen? Geen wonder dat het weglaten van pasta & Co ook de kilo’s doet tuimelen, een regelrecht koolhydraatarm dieet. Maar er is een addertje onder het gras: door koolhydraten te bashen, verlies je zowel vet als spiermassa. En zodra je weer koolhydraten gaat eten, kom je weer aan. Helemaal zonder koolhydraten werkt het dus ook niet…

Maak een einde aan de koolhydraten fobie

Koolhydraten hebben de reputatie je dik te maken. Helaas. Dat is de reden waarom iedereen koolhydraatarm eet (d.w.z. minder dan 25 procent van hun dieet bestaat uit koolhydraten). Wat velen niet weten – dat is totaal contraproductief: in werkelijkheid zijn het koolhydraten die je helpen om op de lange termijn slank te blijven. Aandacht spierafbraak Als de? Heel eenvoudig: ze geven je de kracht die je nodig hebt om je spieren, je belangrijkste vetverbrandende machines, te trainen. Om de spieren te voeden, heeft het lichaam veel energie nodig en verbrandt het calorieën, zelfs als we slapen of zitten. Praktisch toch? Als we de koolhydraten volledig weglaten, verliezen we vet, maar er is ook een afbraak van spieren (hallo, slappe billen!), En daarmee de dagelijkse basaalstofwisseling, dat wil zeggen de hoeveelheid calorieën die het lichaam verbrandt als het lichaam in rust is . Als we daarna weer meer eten, verbrandt ons lichaam de calorieën die het heeft opgenomen minder en komen we sneller aan – hallo jojo-effect!

Je hebt geen energie

Om de spieren in stand te houden, dus te trainen, heb je energie nodig. Zoals benzine voor een motor. Anders heb je noch de kracht voor een vetverbrander HIIT-training, noch voor een goede krachttraining. De energie die je nodig hebt haal je uit koolhydraten*. Natuurlijk niet van witbrood, zandkoekjes of pasta – hiervoor moet je de juiste koolhydraten eten: complexe koolhydraten die de bloedsuikerspiegel slechts langzaam laten stijgen en je dus lang een vol gevoel geven en trek vermijden.

  • de hersenen kunnen dat niet en
  • deze energieproductie is duur en verbruikt veel zuurstof – geen oplossing als het lichaam snel energie nodig heeft.

Het is het meest logisch om ’s ochtends en/of ’s middags de “tank” te vullen met benzine in de vorm van complexe koolhydraten, want dan heb je de hele dag genoeg kracht en kun je tijdens het sporten alles geven. Je hoeft ’s avonds niet zonder koolhydraten te gaan, maar het is oké – trakteer jezelf dan op een eiwitrijke maaltijd, die op zijn beurt je getrainde spieren regenereert.

Weinig suiker in plaats van koolhydraatarm

We herinneren ons: Low carb is een methode om snel een paar kilo af te vallen, maar geen permanente oplossing – want op de lange termijn heb je koolhydraten nodig om slank en stevig te blijven. In plaats van een levenslang koolhydraatarm dieet, waarbij je blindelings alle koolhydraten uit je dieet bant, moet je wennen aan een suikerarm dieet en alleen alle kortdurende, onvertakte koolhydraten (enkele en dubbele suikers zoals tafelsuiker) uit je menu schrappen . Het zijn de echte slechteriken die je niet vullen en je ook geen macht geven.