BMI berekenen
Bepalen je of je te zwaar of te licht bent kan met behulp van de BMI. BMI staat voor Body Mass Index en is een formule wat een waarde in kg/m2 geeft.
De formule voor het berekenen van je BMI is eigenlijk vrij eenvoudig. Je deelt je gewicht door je lengte in het kwadraat. Dus ben je bijvoorbeeld 80 Kg bij een lengte van 1,80 dan bereken je als volgt je BMI: 80Kg/1,80m² = 24,7 kg/m2
Een gezond BMI is een waarde tussen 18,5 en 25. De persoon uit dit voorbeeld heeft dus een gezond BMI, al is dat wel aan de bovenkant van de gezonde bandbreedte.
Omdat mannen en vrouwen verschillend zijn wordt bij een goede berekening van de BMI ook rekening gehouden met het geslacht. Mannen hebben meer spiermassa dan vrouwen wat invloed heeft op het gewicht. Spier weegt namelijk meer dan vet.
Ook de leeftijd is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Kinderen zijn natuurlijk nog in de groei maar en op latere leeftijd mag je BMI wat hoger zijn dan op middelbare leeftijd.
Er zijn dus allerlei factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Dit wordt gedaan aan de hand van data welke verzameld is door de WHO. Bij de nieuwe methode om de BMI te berekenen wordt dan ook uitgegaan van het feit dat mensen niet altijd evenredig in lengte en gewicht groeien.
Er zijn online nog maar enkele BMI calculators te vinden welke met alle factoren en de laatste data van het WHO rekening houdt. De beste calculator om je BMI te berekenen vindt je hier.
Kan het beter?
Het berekenen van je BMI geeft je een aardige indicatie of je gewicht wel goed is. Maar de BMI methode is niet eigenlijk niet optimaal. Desondanks wordt de BMI wereldwijd nog door veel artsen gebruikt om te kijken of je niet te zwaar of te licht bent.
Zo hebben veel bodybuilders volgens de berekeningen een te hoog BMI. Dit terwijl ze nauwelijks vet hebben. Omdat spieren zwaarder zijn dan vet ontstaat er een vertekend beeld. Ook zijn er mensen welke een buikje hebben zonder dat ze op andere plaatsen op het lichaam vet zijn. Hun BMI kan gezond zijn terwijl ze wel te veel visceraal vet hebben. Dit is het vet welke rondom de organen opgeslagen ligt. Het vet welke rondom de organen, met name rondom de lever, opgeslagen ligt is een goede indicator van (toekomstige) gezondheidsklachten.
Orgaan vet verhoogt het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Om deze reden gebruiken artsen tegenwoordig steeds vaker een andere rekenmethode om te bepalen of het gewicht van een patiënt goed is.
Dit wordt gedaan aan de hand van de Waist to Height Ratio. Bij deze rekenmethode bereken je de verhouding tussen iemand zijn buikomvang en zijn lengte.
De Waist to Height Ratio bereken je door de buikomvang te delen voor je lengte. Bij een waarde van 43 tot 46 ben je gezond en slank. Bij een waarde tussen 46 en 53 heb je een normaal en gezond gewicht. Bij een waarde van 53 of meer heb je overgewicht.
Hoe kan je afvallen?
Mocht uit de berekening van je BMI en/of de Waist to Height Ratio blijken dat je te zwaar bent dan is het zaak dat je afvalt. Door af te vallen tot een gezond gewicht verlaag je de kans op allerlei chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.
Om af te vallen kan je een aantal dingen doen. Wat je het beste kunt doen hangt af van de uitgangssituatie en waar je je goed bij voelt. Indien je maar een paar kilo hoeft af te vallen dan is het niet perse nodig om een dieet te gaan volgen, al kan dat natuurlijk wel. Om een paar kilo af te vallen kan je vaak al volstaan met wat kleine aanpassingen in het dieet. Aanpassingen in het dieet welke je kunt maken:
- Stoppen met het gebruik van suiker
- Er op letten dat je geen voedingsmiddelen meer koopt waaraan suiker is toegevoegd
- Geraffineerde koolhydraten vervangen voor onbewerkte koolhydraten. Geraffineerde koolhydraten zitten in pasta, witte rijst, brood en koekjes. Deze kan je vervangen door zilvervliesrijst, zoete aardappel, havermout en quinoa.
- Minder sausen gebruiken
- Frisdrank vervangen voor water, groene thee of zwarte koffie
- Matigen met alcoholhoudende dranken
Als je meer dan 5 kilo moet afvallen voor een gezond gewicht dan kan je het beste voor een dieet of afslankmethode gaan. Een dieet welke goed werkt om gewicht te verliezen is een koolhydraatarm dieet. Er zijn verschillende varianten van het koolhydraatarm dieet waar je uit kunt kiezen. Ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat je een deel van je koolhydraten gaat vervangen door meer vetten en eiwitten.
Koolhydraatarme diëten zijn een veel gekozen vorm van lijnen omdat deze diëten effectiever blijken te zijn dan vetarme diëten. Bovendien blijken koolhydraatarme diëten beter vol te houden zijn, wat belangrijk is voor het succes op lange termijn.
Veel mensen denken bij afvallen gelijk aan sporten. Toch is het niet nodig om te gaan sporten als je af wilt vallen, al helpt dit natuurlijk wel. Afvallen wordt eigenlijk voor zo’n 80% bepaald door wat en hoeveel je eet en de andere 20% is beweging. Je kunt dus prima afvallen door alleen maar je dieet aan te passen. Dit neemt niet weg dat het weldegelijk beter is voor je gezond om te gaan sporten.