Blijvend slank met het proteine dieet?

Wat is het proteine dieet?

Het proteine dieet, ook wel het eiwitdieet genoemd, gaat uit van een lage inname van koolhydraten en een hoge eiwitinname. Koolhydraten zijn verantwoordelijk voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel, welke op hun beurt weer voor een hongergevoel en ‘lekkere trek’ zorgen. Eiwitten daarentegen zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, een verhoogde vetverbranding en een verzadigd gevoel. Ook is eiwitrijk voedsel moeilijker te verteren: je zult dus sneller afvallen en minder snel honger hebben.

Het proteine dieet kan op twee verschillende manieren gevolgd worden. In eerste instantie bestond het vooral uit vlees, vis, eieren en zuivel. Zaken als aardappelen, brood, pasta, rijst en suiker zijn absoluut uit den boze. Door op deze manier te eten beperk je de inname van koolhydraten en richt je je op proteïnerijk voedsel. Tegenwoordig is er echter nog een andere manier, namelijk de zogenaamde maaltijdvervangers. Vaak zijn dit speciaal samengestelde eiwitrijke shakes en repen, die essentiële voedingsstoffen bevatten. In plaats van een maaltijd neem je een dergelijke shake of reep, die je zodoende van eiwitten, vitamines en mineralen voorziet.

Wat te denken van het proteine dieet?

Is het proteine dieet een goede en gezonde methode om af te vallen of juist niet? De meningen verschillen nogal. Er zijn veel enthousiaste gebruikers die daadwerkelijk flink wat kilo’s zijn kwijtgeraakt met het proteine dieet. Een voordeel is bovendien dat, als je voor de shakes kiest, dit een makkelijke methode is. Anderzijds zijn er tegenstanders die beweren dat een dergelijk eenzijdig voedingspatroon met alleen proteïnes schade kan aanrichten. Koolhydraten zijn namelijk wel degelijk nodig voor de hersenen om goed te blijven functioneren. Een te hoge eiwitinname kan op de lange termijn bovendien je cholesterol verhogen. Ten slotte kun je lichamelijke ongemakken ervaren als gevolg van de lage calorie-inname en zijn de shakes wel erg eentonig als maaltijd.

Vitadis