Afvallen zonder dieet: een succesverhaal.

In het begin probeer je het niet aan te trekken als je te dik bent, maar zoals gezegd, dan komt (bij mij althans) toch een moment dat je begint te twijfelen aan jezelf. Je man is op een leeftijd waar menig man problemen krijgt en je vraagt je af of hij je nog wel aantrekkelijk vindt. Je buik begint wel erg over te hangen, je cup-maat is fors gegroeid (vond ik niet zo erg…)  en je ziet in de spiegel een dubbele nek, bah! En toen begon ik dus met diëten.

Over afvallen zonder dieet had ik nog nooit nagedacht. Ik weet niet meer welk dieet ik eerst heb gedaan, via het Groene Kruis of Weightwatchers. Beide hadden het voordeel dat je het onder begeleiding doet, maar ze gaan allebei uit van calorieën, ook al noemt de een het punten. Gevolg is dat je honger moet lijden en dat je weinig lekkere dingen mag hebben en voor mij daarom erg moeilijk om vol te houden.

Hoe duurzaam is zo’n dieet dan?

Tevens val je niet snel af (is natuurlijk ook beter), maar het voordeel is natuurlijk wel dat je alleen maar gezonde voeding krijgt. Een ander nadeel is dat je lichaam na verloop van tijd went aan weinig eten, waardoor je niet meer afvalt en weer snel  bijkomt als je er mee stopt. Wat mij opviel is dat er voornamelijk vrouwen aan meededen (ik heb één keer een mannelijke deelnemer gezien, heel dapper eigenlijk). Dan vraag je je af: hoe dan mannen het eigenlijk, afslanken? Doen die het allemaal zelf? Sporten ze meer? Hebben ze meer zelfdiscipline? Ik denk dat laatste sowieso. Ik heb het idee dat mannen hier veel beter in zijn, net als stoppen met roken, daar hebben vrouwen ook veel meer moeite mee dan mannen. We weten allemaal dat wij vrouwen veel beter zijn dan mannen in een hoop dingen, maar ik denk dat wat betreft stoppen met roken of vermageren, dat mannen veel meer zelfdiscipline hebben.

Het welbekende jo-jo effect

Het resultaat was in ieder geval dat ik wel behoorlijk wat kilo’s afviel, maar het uiteindelijk niet vol hield. Toen ik er mee stopte kwam ik weer snel bij en was alles voor niets geweest (het bekende jojo-effect). Het grote voordeel van de methode die ik heb gevolgd, is dat je helemaal  geen honger hebt en er geen sprake is van een jojo-effect!

Maar eerst mijn verhaal afmaken:

Het fijnste dieet (het mag eigenlijk geen dieet heten volgens de ‘uitvinder’) vond ik Montignac. Bij welk dieet mag je immers op slagroom gebaseerde sauzen eten, hoef je niet (al te veel) op de vetten te letten, mag je (beperkt) rode wijn drinken en mag je kaasblokjes als tussendoortje nemen? In het begin ging het als een trein, de eerste 10 kilo waren er af  in een week of 8. Daarna stagneerde het afvallen, ik had toch steeds meer moeite om me aan de regels te houden. Vooral vond ik het ook jammer dat je met brood zo weinig kon doen, terwijl ik heel graag brood eet. Na een maand of vier gaf ik er de brui aan en stopte direct (helemaal fout!). Ook had ik het idee dat ik de schade moest inhalen en at te veel patat en andere verkeerde dingen. Binnen een maand was er weer 7 kg bij! De rest volgde daarna. Weer een illusie rijker.

Ik denk overigens wel (of weet wel zeker) dat het principe Montignac en South Beach (een nieuwe variant daarvan) goed is. Ik weet intussen dat suikers indirect de ergste boosdoeners zijn om vetten vast te houden (de calorieën van suikers zijn op zich niet zo heel erg) en dat verkeerde koolhydraten ook een ramp zijn. Kijk ook eens op de nieuwe informatie en vergelijk website afvallen.nl.

Afvallen zonder honger te lijden

Jarenlang heb ik niets meer aan vermageren gedaan, totdat ik deze methode tegenkwam. Ik noem het afvallen zonder dieet, omdat diëten gewoon niet werken om te vermageren en, voor mij heel belangrijk, dat je zoveel mag eten als je wilt, dus geen honger lijdt. Net als stoppen met roken zit het allemaal tussen je oren! Als je weet hoe je met je voeding en beweging om moet gaan en je dit heel goed inprent, is het helemaal niet zo moeilijk. Ik ben eerst met deze methode gestopt met roken en daardoor vond ik deze methode om af te vallen. Je kunt natuurlijk ook contact zoeken met een coach voor afvallen in de provincie Overijssel.

De eerste kilo’s zijn er werkelijk afgevlogen en uiteindelijk heb ik mijn streefgewicht (57 kg) zonder al teveel moeite bereikt en daarna ook vastgehouden. Ik zit nu al een half jaar op hetzelfde gewicht en als er toch eens een kilootje bij komt, is het er zo weer van af. En via vitaminen.nl en drogisthuis.nl heb ik supplementen voor de ondersteuning van mijn afslank inspanningen gehaald.

Was het zwaar? Ja en nee: in het begin is het wennen dat je weinig koolhydraten mag. Ik ben eigenlijk een broodeter, dus viel wel even tegen (dat is de ‘ja’). Gelukkig mag je best veel eten, dus lijd je geen honger, dus ‘nee’. Vandaar dat ik het ook geen dieet vind en dat het eigenlijk ook geen dieet is, het is een compleet andere levenswijze waarvan het de bedoeling is dat je het blijft doen.