Afvallen met Saxenda

Saxenda wordt als medicijn gebruikt door mensen met overgewicht om af te vallen. Uit onderzoek blijkt dat Saxenda kan helpen met afvallen.

Om overgewicht (obesitas) vast te stellen gebruiken we meestal de Body Mass Index (BMI/Quetelet-index).  Een BMI boven de 25 geeft vaak aan dat er sprake is van overgewicht, een BMI boven de 30 noemen we ernstig overgewicht. Bij overgewicht en ernstig overgewicht is er een verhoogde kans op schade aan uw gezondheid, zoals aandoeningen van hart en vaten. U kunt de kans op dergelijke aandoeningen verminderen door minder energierijk voedsel te eten (minder calorieën) en meer te bewegen.

Saxenda werkt in op receptoren in de hersenen, die uw eetlust regelen en zorgt ervoor dat u zich voldaan en minder hongerig voelt. Dit kan u helpen om minder te eten en uw lichaamsgewicht te verlagen.

Hoe snel werkt Saxenda?

Een goed werkend behandelingsprogramma is een traject met leefstijlcoaching in combinatie met Saxenda/liraglutide. Of een dergelijk programma geschikt is voor u moet een arts vaststellen en hiervoor maakt voert hij eerst een anamnese uit en maakt hij een gepersonaliseerd plan. Ook gelden er bepaalde voorwaarde zoals een minimale BMI van 27, niet zwanger zijn, geen borstvoeding geven etc. Saxenda/ liraglutide verhoogt het gevoel van verzadiging en zorgt ervoor dat u zich minder hongerig voelt.

Binnen enkele uren begint Saxenda liraglutide te werken. De werking houdt ongeveer een dag aan.

Er kunnen enkele weken voorbij gaan voordat je gewichtsverlies ervaart door het gebruik van Saxenda. Normaal gesproken zien we binnen twee weken het proces van gewichtsverlies op gang komen. Een behandeling met Saxenda om af te vallen kan negen tot twaalf maanden duren.

Het resultaat is voor iedereen natuurlijk anders. Er zijn vele factoren die effect hebben op het eindresultaat en iedereen reageert anders op dergelijke behandelingen. Afvallen met een leefstijlprogramma kan ervoor zorgen dat je het maximale resultaat voor jezelf behaald. Veel mensen hebben baat bij begeleiding in de uitdaging om veel af te vallen. Afvallen met medicatie is net zo goed een uitdaging als afvallen zonder medicatie. In beide gevallen heeft het veel impact op je leefstijl. Lees vooral ook over Saxenda bijwerkingen om een compleet beeld te krijgen.